Wednesday, June 6, 2007

Betygssättning - då ger lärarna igen

Uppgifterna elever i Malmö utför under sin gymnasietid bedöms efter den idiotiska betygsskalan OTP, TP eller GP. Usel, kass eller normal, kallar jag det. I min hemkommun skulle man sagt Hora, Fitta eller Kuk, varav dom två första är mer eller mindre likvärdiga.

Någon tvekan om vad det handlar om är det i alla fall inte. Det man gjort med detta betygssystem är helt enkelt att man tagit bort ett betygssteg. Där man tidigare kunde tilldelas ett av fyra betyg (IG, G, VG eller MVG) på en uppgift, kan man nu alltså bara tilldelas tre. Ren idioti. Men hur drabbar det eleverna? Ja var går gränsen, efter som ett betygssteg är borttaget, vad innebär då ett TP (tillräckliga prestationer). Dom flesta lärare jag haft tolkar det som ett G. Men vad är då GP (Goda prestationer)? Är det VG? Och vad är i så fall MVG, om det högsta man kan få är VG? Det första betyget, OTP (otillräckliga prestationer), tolkas automatiskt som ett IG, vilket ju i själva verket inte är något betyg.

Gissa om detta sätter griller i huvet på en. I praktiken innebär det i alla fall att lärarna får ännu mer total kontroll över elevernas betyg. En elev kan få GP på varenda uppgift under hela terminen, och sedan ändå bara få VG i betyg på hela kursen. Läraren kan lätt hänvisa till att nänä, i det här fallet så betydde samtliga GP bara VG. Inte ett jota mer, så tro inte att du är något. Du har fått högsta betyg på allt, men tyvärr, det räkte inte till enligt min bedömning. Jag vet inte hur många gånger jag hört det. Men fingrar och tår räcker inte till. En elev som pendlar mellan G och VG eller ännu värre VG och MVG, är alltså helt maktlös. Det finns inga som helst regelringar för hur denna form av avvägning mellan betygen ska ske. Helt sinneslöst.


Enligt den bedömningsskala som gäller under terminerna kan du alltså bara få TP eller GP, eftersom OTP, IG, inte är något riktigt betyg. Hora eller Pimp. Fitta eller Kuk. Du är svart eller vit. Du är dålig eller bra. Inga gråsoner, inga tvivel om vem som hör hemma var. "Herregud, sånt där vet man efter så många år i skolan", som en lärare uttryckte det. "Sånt ser man". Ja, nog ser man alltid. Det räcker med att titta på elever så är bedömningen klar. Lättare för lärarna blir det i alla fall. Dom behäver egentligen bara ta ställning till vad dom tycker om eleven som person. Eller, helt enkelt om eleven är dålig eller bra. En Fitta eller en Kuk. Det blir väldigt behändigt. Man slipper anstränga sig som lärare och gradera hur kass eleven faktiskt är. Eller eleven är värd ett bra betyg.

I Svartvita skalan, som alltså har hela två steg(!), behöver läraren inte tänka. Inte motivera det ena eller andra. Inte bry sig om ifall det blir rätt eller fel, för det kan ingen ändå kontrollera. Det finns ju inga regler för vad som är rätt och fel.

I Svartvita skolan, där bedöms tusentals elever. Några av dem får hela sin framtid, alla sin drömmar, sitt hopp och sin tro på sig själva krossade och jämnade med marken. För att obildade lärare tar chansen att missbruka sin makt, när den ligger i deras händer. Dom sparkar på dem som redan ligger. Höjden av korruption. Dom som smilar får en dildo att leka fritt med. Resten får elstötar i röven.

Ungefär så.

No comments: