Saturday, May 5, 2007

Inför pricksystem för lärare!

Detta nämnde jag som hastigast i mitt förra inlägg, men jag tänkte utveckla det hela ytterligare.

Några exempel:

* Gymnastiklärare som tar en speciell elev i klassen som ett dåligt exempel inför alla de andra under en idrottslektion. Läraren påpekar att såsom den här eleven ser ut, så bör man inte se ut om man vill bli atlet.

* En lärare är klassföreståndare för en klass på 25 elever. En elev i klassen blir grovt mobbad av nästan alla de andra. Eleven blir kallad glåpord både på rasterna och på lektionstid. När det är grupparbeten blir eleven alltid lämnad ensam kvar. Om eleven sätter sig i samma bord som klasskompisarna i matsalen reser sig alla de andra och går.
Trakkasserierna pågår dagligen. Läraren ser vad som händer, men gör till en början ingenting. Efter klagomål från den utsatta elevens föräldrar tar läraren tag i situationen. På en rast ber hon den utsatta eleven stanna kvar när de ndra går ut. Hon förklarar för eleven att så här kan det inte fortsätta. Eleven måste ändra på sig för att bli mer omtyckt i klassen. Efter ett flera år av trakasserier byter eleven skola. Eftersom stämningen i klassen finns kvar, börjar man trakca ner på en av de andra eleverna. Även dennes föräldrar klagar varpå läraren upprepar samma procedur som med eleven som fick nog och bytte skola.

* En högstaidielärare har väldigt starka åsikter om utrikespolitik. Han hör vid ett tillfälle en elev yttra en åsikt som går tvärs emot hans egen. Han blir då arg på eleven och frågar varför denne tycker så och säger uttryckligen att eleven borde ändra åsikt. Eleven svarar att denne inte alls tänker ändra åsikt och att det är var och ens fulla rätt att tycka vad man vill. Läraren säger inget mer om saken. När elevn får sitt terminsbetyg av läraren är detta betydligt sämre än väntat. Betyget är också långt under vad eleven presterat på samtliga prov och inlämningsuppgifter.


FRÅGA: Bör dessa tre lärare få sitta kvar?

SVAR: Det är förbjudet enligt lag att kränka elever. Mobbning är förbjudet enligt lag. i vanliga fall kan man dömas till medhjälp till brott om man inte agerar när någon begår en brottslig handling. Att grunda en elevs betyg enbart på dennes åsikter är uttryckligen förbjudet enligt skolplanen. Ge mig en anledning till att inte sparka dem som missköter sitt jobb på det här viset!

Ändå sker liknande saker varje dag i svenska skolan. Vem tar elevernas parti? Vem skyddar dem? På vanliga arbetsplatser har man skyddsombud, man kan anmäla till arbetsdomstolen om man blir orättvist behandlad och man kan till och med anmäla arbetsgivaren för diskriminering om han eller hon ger jobbet till någon med sämre erfarenhet.

Vad gör en elev som blir felbehandlad? Om det är något jag lärt mig i skolan så är det att den som bråkar får sämre betyg. Den som säger vad man tycker, som påpekar när något är fel och som ifrågasätter lögner, det är en obekväm elev. Det lättaste sättet att göra dem mer "bekväma" är att straffa dem med det enda de inte kan påverka.

Lärarens makt över eleverna och då i synnerhet över deras betyg är enorm, nästinitll oinskränkt. Precis som alla andra yrkesgrupper kan lärare också begå tjänstefel. Lärarlinjen är en av de linjer på högskolan där det krävs lägst betygssnitt för att komma in. Det innebär att de som ska lära oss elever själva är dem som kan minst. Eller?

Många vuxna är helt enkelt direkt olämpliga att placera i samband med barn.
Det är inte bara pedofiler som förtjänar att åka ut med ändan före. Rensa upp i skolan. Ju förr desto bättre. Absolut max tre prickar. Sen ska dom ut me röven först.

No comments: