Thursday, April 19, 2007

Muslimska män - såna är dom!

Här följer en hårresande historia om vad som står rätt ut i min psykologibok.

Verkligheten uppfattas olika


"Hur kommer det sig att olika människor kan bedöma samma verklighet på så olika sätt? Vi ska se på ett exempel:

Ali, 20, har just kommit till Sverige från en isolerad turkisk bergsby. Han är muslimskt uppfostrad. Nu besöker han badstranden utanför Tylösand i Halland. Det är en fin svensk sommardag, och många av kvinnorna är klädda i bikini. Några går till och med toppless.
Ali uppfattar kvinnorna som skamlösa. Om de inte varit så många lättklädda kvinnor på samma plats skulle han ha utgått från att det varit en stor samling prostituerade, antagligen omgivna av sina hallikar. Nu drar han istället slutsatsen att svenska kvinnor i allmänhet är mycket sexuellt inbjudande och lättsinniga. Antagligen är många av dem också horor, tänker han och känner både ilska, förakt och lockelse.
Bredvid honom strå den unge dansken Søren från Roskilde. Han står just och funderar på om han står just och funderar på om han inte tycker att det vore attraktivare med kvinnor sam har mer kläder på sig än de han just nu ser på stranden. Det är mer spännande att bara se en del, och låta fantasin göra resten, tycker han.
När Søren ser de svenska flickorna på den svenska badstranden tycker han att de ser ganska alldagliga ut, inte speciellt spännande eller oanständiga. Han känner sig lite uttråkad och längtar till Roskilde."



I texten som följer får vi sedan veta att de båda männens gigantiskt olika syn på kvinnor beror på att de har "olika antaganden om verkligheten". Det står tydligt klart vem som har vilket antagande:

" Alis antagande: Kvinnor som är lättklädda offentligt, även på badstranden, visar därmed att de är sexuellt lättillgängliga, ofta prostituerade.
Sørens antagande: Kvinnor kan mycket väl vara rejält avklädda offentligt, t.ex på en badstrand, utan att de därför är speciellt lättillgängliga."



Man förklarar vidare att Ali ser ovanligt lättklädda kvinnor framför sig och att Søren ser helt normala svenska kvinnor.

Längre fram i texten förklarar man i klarspråk vad det handlar om.

" Alis känslor på badstranden består av ilska, förakt och lockelse. Søren känner sig uttråkad och längtar hem."


"Ali måste förstå att i Sverige badar kvinnor mycket lättklädda utan att det alls betyder att de inbjuder till sex."


"Våra uppfattningar grundas i kultur och religion, av vårt sätt att leva och av vårt invanda sätt att betrakta verkligheten."


"Alis starka känslor på badstranden beror på den omedvetna konflikten mellan hans muslimska överjag och detets längtan efter sex och kärlek. Eftersom det är förbjudet för honom att känna lockelse inför västerländska kvinnor måste lockelsen så gott det går neutraliseras med förakt. Det åtrådda men förbjudna objektet (kvinnorna) nedvärderas så mycket som möjligt, och därför tolkar Ali kvinnornas beteende som skamligt."



Slutsats:

* Musliska män blir plötsligt arga när de ser kvinnor, men alla andra män blir uttråkade.

* I "isolerade turkiska bergsbyar" finns förmodligen inga kvinnor alls eftersom Ali blir så chockad när han får syn på några.

* Ali har definitift ingen fru eftersom han uppenbarligen aldrig sett en lättklädd kvinna. Sørens fru går alltid lättklädd och det är därför han känner sig så uttråkad.

* Kvinnorna ser mycket bättre ut i Roskilde än i Halland. Annars skulle inte Søren varken längta hem eller känna sig uttråkad.


Texten är absurd. Bland annat står det att Ali tycker kvinnorna är lättillgängliga. Om han tycker det är det i alla fall inget han visar i handling. Snarare känner han avsky och vill gå därifrån. Søren, däremot, tycker inte alls att kvinnorna är lättillgängliga.

Få se nu. Enligt mina erfarenheter av danska män, som naturligtvis är precis lika dana allihop, är risken att behandlas som något mindre smickrande ganska överhängande. Risken (för det är en risk och inte en chans om någon trodde det) att Søren springer fram och nyper en av kvinnorna på badstranden litegranna i häcken är betydligt större än att han går fram till samma kvinna och ber henne klä på sig lite mer kläder eftersom hon ser mycket sexigare ut då.

Ali, däremot, han som uppenbart känner så stark avsky för kvinnor. Särskilt dem i bikini. Kommer han kanske springa fram och nypa någon i häcken? Näääe. Kommer han kanske gå fram till en kvinna och tala om för henne att han verkligen inte gillar kvinnor i bikini? Knappast troligt.

Fråga: Vem av männen behandlar kvinnor mest som horor, lättillgängliga, prostituerade, etc.?

Maken till orealistiska perspektiv får man verkligen leta efter.


Alis reaktion beror enligt texten på en konflikt mellan hans muslimska "överjag" (samvete) och "detet" (ungf. det reella jaget). Enligt mig skulle det snarare bero på att han är man och totalt underordnad sin sexualdrift. Det står ju i texten. Varken Søren eller Ali kan hjälpa hur de känner, men i Alis fall beror det på hans religion och hans kultur vilket det ju naturligtvis inte handlar om för Søren. När Søren känner sig uttråkad beror det istället på att han är så van att se lättklädda kvinnor. Jag skulle vilja veta vilken av dessa två män som oftast besöker ett horhus. Ali som får en chock av att se kvinnor i bikini, eller Søren, som blir uttråkad.

Ett annat faktum som pekar åt samma håll är när det står i texten att Ali ser ovanligt lättklädda kvinnor framför sig och att Søren ser helt normala svenska kvinnor.

Att Ali ser ovanligt lättklädda kvinnor verkar för mig ganska naturligt.
* De flesta svenska kvinnor bär inte bikini på exempelvis jobbet, banken eller i mataffären.

* Som bekant har Ali kommit till just Sverige och inte till Ecuador, Australien eller Sydafrika. Det innäbär att de veckor om året då vädret lämpar sig för lätt klädsel vanligtvis går att räkna på en hand.

slutsats:
Lättklädda kvinnor är en ganska sällsynt förseelse i Sverige, och Alis reaktion bör således vara ganska naturlig.

Sören, däremot, som inte alls tycker det är något konstigt med lättklädda kvinnor, och rent av har börjat tröttna på dem, ja vi kan ju bara spekulera i vilka kretsar han umgås i.

I texten diskuteras nästan enbart varför Ali reagerar som han gör, så därför har jag helt enkelt fått dra mina egna slutsatser när det gäller Søren.


Att sådana här texter ens får lov att förekomma i läroböcker i skolan är enligt mig vansinnigt. Och nej, boken är inte ett lagom färskt alster från 30-talet, utan trycktes första gången 1998, och ytterligare nytryck 2001.
Författaren heter Martin Levander, och jag utfärdar härmed en allmän varning för vederbörande.

Psykologiboken innehåller även en hel del andra smaskiga detaljer kring manligt och kvinnligt.
Jag undrar vilken religion Martin har? För att inte tala om vilken kultur han kommer ifrån. Jag kan intyga att det finns gott om isolerade bergsbyar i Sverige också!

I övrigt är det fortfarande som jag alltid har hävdat: Det är inte kulturer som slår och det är inte hudfärg som våldtar. Det är män.

No comments: