Tuesday, March 6, 2007

Slopad förmögenhetsskatt är en innegrej!

Ämne: Samhällskunskap

Situation: Klassen diskuterar välfärden i olika Europeiska länder.


Alla har under föregående vecka fått ut ett häfte med "information" om hur välfärden skiljer sig mellan olika medlemsstater. Det är bara ett krux. Upphovsmannen (för kvinnor är väl i det närmaste bannlysta) heter Svenskt Täringsliv, oj förlåt, Näringsliv.

Det är verkligen tur att jag har en samhällslärare som lärt mig vara källkritisk.

En snabbkoll på Svenskt Täringslivs egen hemsida visar att den här så kallade rapporten (är den statistiskt säkerställd så heter jag BertGösta) publicerades 2004. Den är alltså tre år gammal. Enligt skolans mått innebär detta förstås att "rapporten" är farligt aktuell. Men när man börjar granska skatterna och inser att det sammalagda skattetrycket på Irland de facto ökat med två procentenheter sedan 2004 börjar man genast undra vad mer som kan stämma mellan raderna.

Hur som helst. "Rapporten" gämför olika länders välfärd med varandra. Bara det att alla länder som jämförs harnågon form av högerregeringar, förutom Sverige, som när rapporten skrevs hade socialdemokratisk regering.

Alla länder radas upp och gås igenom ganska grundläggande. Det visar sig att de alla har en sak (till) gemensamt, åter igen med undantag av Sverige, som nu istället jämförs med de andra.

Meningen "Socialdemokraterna har en stark ställning i Landet, men inte lika dominant som i Sverige", återkommer ständigt.


Poängen med uppgiften är att alla elever ska komma fram till vilket annat Europeiskt land de tycker har bättre välfärd än Sverige. (För fy skam för den svenska välfärden, den är ju verkligen inget att hänga i julgranen, bara typ näst bäst i världen, men vadå liksom!)

Så kommer det sig att klassen börjar diskutera förmögenhetsskatter. Vissa länder har inga förmögenhetsskatter alls.

Läraren: Det här är ju intressant eftersom man diskuterat att slopa den även i Sverige, som Den Nya Regeringen bland annat vill. Det är många länder i EU som slopar förmögenhetsskatten nu, så man kan nästan säga att det har blivit lite av en politisk innegrej!

Jag: Ja, men Den Nya Regeringen har ju även lovat att sänka skatten för låginkomsttagare, så då blir det ju intressant att se vilken av skatterna som ryker först.


Det gäller att kunna ge svar på tal.

No comments: