Wednesday, January 17, 2007

Favoritfilosofen

Nu är det avslöjat. Samhällslärarens favoritfilosof. Aristoteles.

Här nedan kommer några av alla de geniala och underbara citat gubben uttalade under sin framgångsrika tid som stor tänkare. Det är verkligen inte undra på att folk beundrar honom än idag så klippsk som han verkar ha varigt.

Aristotelses och den fräscha kvinnosynen:

"Över hustrun ska mannen styra som en statsman, över barnen som en kung. Ty mannen är bättre lämpad att härska än kvinnan... Vad beträffar skillnaden mellan könen, så är mannen naturligt överlägsen och styrande, kvinnan underlägsen och stryd... Den frie mannen styr slaven, mannen styr kvinnan, mannen styr pojken... Förmågan att tänka rationellt finns inte alls hos slaven; hos kvinnan finns den men är overksam; hos barnet finns den också men är outvecklad..."


Aristoteles och den medmänskliga synen på slavar:

"Det lägre sortens människor är av naturen slavar och det är bättre för alla lägre varelser att de lyder under en härskare."

"Det är alltså uppenbart att somliga enligt naturens lagar är fria, andra slavar och för de senare är det nyttigt och rätt att leva i slaveri."

"Av slavar finns det två slag: de som vi ger förtroendeuppdrag och de som går i arbete... Vårt umgänge med slavarna ska vara sådant, att vi och ena sidan inte tillåter dem att bli fräcka, å andra sidan inte plågar dem. De slavar som har en friare ställning ska bemötas med aktning, de som får arbete ska ha ordentligt med mat."

Han var verkligen en hjälte aristoteles. Fast när man tänker efter så är det kanske inte så märkligt om vissa tycker sig märkligt dragna till just honom. Hans uttalanden är ju nämligen högst aktuella än idag, nästan som tagna direkt ur borgarnas regeringsförklaring faktiskt. Fast byt ut slavar mot arbetare.

No comments: